Erling Zackrissons filmer från 50-talet

Vad som först var tänkt som en enda visning av Jan G Anderssons digitaliserade version av Erling Zackrissons “Saltstänk och västkustsol”, utvecklade sig till att bli elva välfyllda visningar. Därutöver tillkom två visningar av hans film “Dalslandsfilmen” samt en visning av “Solens och sagans Värmland.” Totalt har hans filmer lockat över 2000 besökare enbart här på Capitol. Istället för att tacka publken för den enda visningen som först var planerad får vi nu tacka alla för en hel avslutad säsong med Erlings filmer. Eftersom det finns ett stort intresse för fler visningar av Erlings verk så kommer vi återuppta hans filmer med en ny säsong någon gång efter årsskiftet. Exakt när och hur vi kommer visa hans filmer igen är ännu inte bestämt. Först ska vi pusta ut och planera verksamheten framåt och vi återkommer med nytt program med Erlings filmer så snart vi har planerat kommande säsong.

År 1952 får 19-årige Hisingspojken Erling Zackrisson en filmkamera, Paillard H 16 (16 mm film), av sina föräldrar. Han bestämmer sig för att dokumentera Bohuslän med dess vardagsliv, natur och badgäster. Då han går i skolan får det ske på sommaren. Så börjar vad som skall bli ett flertal populära filmer Erling hinner producera under sin relativt korta tid som filmare. Första filmen han gör blir ”Saltstänk och västkustsol” år 1952, som kom att locka över 250 000 besökare . Därefter gjorde han även ”Solens och sagans värmland” 1954 och Dalslandsfilmen 1957.

För några år sedan fick filmaren Jan G Andersson i Brålanda i Dalsland nys om att det på 50-talet fanns en yngling som reste runt i landskapet och filmade för att sen komma tillbaks och visa filmen. Efter mycket letande fann Jan till slut Erling Zackrisson som bodde i Askim, Göteborg. Erling var avvisande och ville inte ha med detta att göra, han hade lämnat detta för nästan 70 år sedan. Jan var envis och tack var Erlings hustru Elisabeth fick han till slut besöka Erling som trots allt grävde fram film efter film från källaren. Idag har de ett glädjefyllt samarbete.


Top